Ajour




Mijn eerste breisels dateren vanuit mijn kindertijd. Maar veel meer dan eenvoudige lapjes met rechtse steek was dat niet. Tijdens mijn tienerjaren heb ik even het breien hernomen. Ik leerde met hulp van mijn mama en mijn moeke averechts breien. Ik wou een lange sjaal breien die ik helemaal rond mij kon wikkelen. Ik leerde daarvoor de rijstpapsteek maar de sjaal was eigenlijk te lang en te zwaar om te dragen dus verdween die in de kast. Net zoals het breien…

Maar na al dat haken wou ik al een tijdje geleden het breien terug opnemen. Hoewel ik al meteen wist dat ik veel vergeten zou zijn en hulp zou nodig hebben. Dus schakelde ik mijn mama in! Zij leerde mij opnieuw de basisbeginselen van het breien. Met veel geduld!


Na wat oefenen werd mijn eerste echt breiproject een sjaal met ajourmotief. Ajour komt uit het Frans en betekent ‘aan de dag’. Bij ajour creëer  je een patroon met openingen. Dat kan in papier, hout of metaal. Maar dus ook in breiwerk!


Het valt met nu pas op hoe dikwijls je dit patroon tegenkomt in kledingwinkels. Het geeft een verfijnde toets aan truitjes en sjaals.
Ik gebruikt een erg zachte, frambozenroze, pluizige wol.
Aan beide uiteindes gebruikte ik de ribbelsteek, zoals je die ook bij truien ziet. 


Doordat ik zulke fijne pluizige wol gebruikte is het ajourmotief eerder subtiel. Het valt pas op als je de sjaal wat rekt. Je ziet dan telkens zes gaatjes naast elkaar met daartussen gewone tricotsteken.


Eens je het ajourmotief begrijpt kan je dit zeer vlot breien. Je kan er ook alle kanten mee uit en zelf nieuwe motiefjes bedenken door de gaatjes groter te maken of het motief te laten verspringen.





Het werd een lichte sjaal, ideaal voor dit seizoen. De sjaal werd meteen gereserveerd voor mijn mama. Ze draagt hem bijna dagelijks!
Mijn eerste echte breisucces kreeg meteen opvolging maar daarvoor vertel ik jullie binnenkort meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten